Νέα

Ο ΣΑΕΚ ενισχύει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας με 36 κλίνες

Περισσότερα

42η Ετήσια Γενική Συνέλευση

Περισσότερα

Δελτίο Τύπου - Δωρεά ΣΑΕΚ €100.000 στα δημόσια νοσηλευτήρια

Περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΕΚ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟN ΙΟ COVID 19, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Περισσότερα

Εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα την ασφάλιση ψηλών και μεγάλων κτιρίων

Περισσότερα

38η Ετήσια Γενική Συνέλευση, 5 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας η ασφαλιστική βιομηχανία

• Σε ανοδική πορεία ο Κλάδος Ζωής και ο Γενικός Κλάδος
• Οι ασφαλιστικές εταιρείες εκπλήρωσαν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους προς την αγορά καταβάλλοντας τα τελευταία 5 χρόνια €3 δισ.
• Μεγάλες προκλήσεις η Φερεγγυότητα, το ΓΕΣΥ και το συνταξιοδοτικό
• Καθήκον της Πολιτείας να ενθαρρύνει και να προωθήσει το θεσμό της ασφάλισης

Ανοδική πορεία σημειώνει η ασφαλιστική βιομηχανία, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση και τις μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιον της, όπως είναι το ΓεΣΥ, η Φερεγγυότητα και ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) Άρτεμις Παντελίδου μιλώντας από το βήμα της 38ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016.

Σύμφωνα με την κ. Παντελίδου, ο ασφαλιστικός τομέας κατέβαλε  σε αποζημιώσεις και ωφελήματα κατά  τα τελευταία πέντε δύσκολα οικονομικά χρόνια ποσό €3 δισ. εκπληρώνοντας  στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του προς τους ασφαλιζόμενους και την αγορά, συμβάλλοντας στη ρευστότητα χρήματος και διατηρώντας τις θέσεις εργασίας του

ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Αναφερόμενη στην πορεία της ασφαλιστικής βιομηχανίας η κ. Παντελίδου είπε ότι, τα συνολικά ασφάλιστρα για το ενιάμηνο 2015 ανήλθαν σε €550 εκατ. έναντι €549 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο σημειώνοντας οριακή, αλλά θετική ανάπτυξη κατά 0,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2014, όπου υπήρξε πτώση κατά 3,8%.

Θετικό πρόσημο παρουσίασαν το ενιάμηνο και  οι δύο κλάδοι, Ζωής και Γενικής Φύσης δικαιώνοντας τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου κατά την περσινή γενική συνέλευση  τόνισε η κ. Παντελίδου. Συγκεκριμένα, ο Κλάδος Ζωής παρουσίασε άνοδο κατά 0,4% το ενιάμηνο 2015, σε σχέση με πτώση 6,4% αντίστοιχα το 2014, με τα ασφάλιστρα να ανέρχονται στα €228.3 εκατ. έναντι €227.5 εκατ. Ο Γενικός Κλάδος σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,1%, σε σύγκριση με πτώση 2% το 2014, με τα ασφάλιστρα να ανέρχονται στα €321.7 εκατ., έναντι €321.5 εκατ.


ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ
Κάνοντας λόγο για τη συνεισφορά της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην οικονομία και   στην κοινωνία η πρόεδρος του Συνδέσμου σημείωσε ότι το 9μηνο του 2015, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν, υπό μορφή αποζημιώσεων και ωφελημάτων, το ποσό των €334.4 εκατ., αποκαθιστώντας οικονομικές ζημιές προσώπων και επιχειρήσεων, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια η συνολική συνεισφορά της βιομηχανίας ανήλθε στα €3 δισ.

Πέραν, όμως αυτής της συνεισφοράς προς την αγορά, ο ασφαλιστικός κλάδος διατήρησε θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και περιορίζοντας το οξύ πρόβλημα της ανεργίας στον τόπο μας, είπε η κ. Παντελίδου.

Την ίδια ώρα πρόσθεσε, ο ασφαλιστικός κλάδος συνέχισε την επιτυχή διαχείριση επενδύσεων που ξεπερνούν τα €1.8 δισ.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Ωστόσο, όπως τόνισε, παραμένουν σοβαρές προκλήσεις τις οποίες ο Σύνδεσμος οφείλει να διαχειριστεί με σύνεση και σοβαρότητα.

Η σημαντικότερη από αυτές συνέχισε η κ. Παντελίδου, είναι η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη Φερεγγυότητα, τη γνωστή "Solvency II" για την οποία εκκρεμεί η έγκριση του Νομοσχεδίου από τη Βουλή, ώστε να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
Επιπλέον, η κ. Παντελίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη για  ευρύτερο εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού μας συστήματος καλώντας την Πολιτεία να πάρει πρωτοβουλίες και με τόλμη να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.

Όπως ανέφερε, το σημερινό περιβάλλον σ’ αυτό τον τομέα παραμένει γραφειοκρατικό και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της εποχής μας και της κοινωνίας και να στηρίξει την αναγκαιότητα για βιώσιμη πολιτική που να διασφαλίζει το επίπεδο ζωής των ανθρώπων κατά τη συντάξιμη ηλικία. Ο στόχος αυτός, πρόσθεσε, μόνο μέσα από τον αποτελεσματικό συνδυασμό δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να επιτευχθεί.  

ΓΕΣΥ
Όσον αφορά το ΓεΣΥ, η πρόεδρος του ΣΑΕΚ ανέφερε ότι, αυτό που ο Σύνδεσμος επιδιώκει είναι να διατηρήσει το ρόλο του στον τομέα της υγείας για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πολίτες.
Το ζητούμενο όλων πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ισότιμου καθεστώτος υγιούς ανταγωνισμού και συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υπογράμμισε.

Εμείς, επισήμανε θα  επιμείνουμε στο σωστό τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας της δημόσιας υγείας, να μη φορτωθεί τεράστια βαρίδια η οικονομία και να μην καταστραφεί ένα επιτυχημένο μέρος του ιδιωτικού τομέα.

Εξάλλου δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο από το να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ψηλού επιπέδου υπηρεσίες σ’ όλους τους πολίτες και αυτοί να έχουν  το δικαίωμα της επιλογής ως προς το που και με ποιον οργανισμό θα ασφαλιστούν, κατέληξε η πρόεδρος του ΣΑΕΚ.  
Τέλος η κ. Παντελίδου εξέφρασε την ετοιμότητα του ΣΑΕΚ για περεταίρω διάλογο με το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το ΓΕΣΥ.
Στη συνέλευση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών και άλλοι εμπλεκόμενοι με τον τομέα της ασφαλιστικής αγοράς.


Λευκωσία, 5 Φεβρουαρίου 2016

 

Πρόσκληση

Ομιλία Προέδρου 


         

 

 

 


Copyright ©2021 Insurance Association of Cyprus. Design by INBOX DESIGN CONSULTANTS