Νέα

Ο ΣΑΕΚ ενισχύει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας με 36 κλίνες

Περισσότερα

42η Ετήσια Γενική Συνέλευση

Περισσότερα

Δελτίο Τύπου - Δωρεά ΣΑΕΚ €100.000 στα δημόσια νοσηλευτήρια

Περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΕΚ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟN ΙΟ COVID 19, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Περισσότερα

Εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα την ασφάλιση ψηλών και μεγάλων κτιρίων

Περισσότερα

Ανακοίνωση ΣΑΕΚ σε σχέση με το μινι ΓεΣΥ, 21 Ιανουαρίου 2016

- Εκσυγχρονισμός και αυτονόμηση τα κλειδιά για τον τομέα της υγείας

- Προβληματισμός για την εισαγωγή ενός "μίνι" ΓεΣΥ

 

Η ξαφνική εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για την εισαγωγή ενός "μίνι" ΓεΣΥ καθώς και οι πρώτες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας σε σχέση με το θέμα προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στον Σύνδεσμο Ασφαλισικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), καθώς αφήνουν κενά και ερωτηματικά για τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας. Ο ΣΑΕΚ αναμένει λεπτομερή ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς και ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου να τοποθετηθεί τελικά.

Η σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, προσθέτει ο ΣΑΕΚ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει νόημα μια πρόταση η οποία παραπέμπει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε ένα ήδη προβληματικό δημόσιο οργανισμό που ήδη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτούς που έχει.

Επιπλέον, συνεχίζει ο ΣΑΕΚ, σοβαρό μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η πρόταση στερεί στον πολίτη την ελεύθερη επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου την ώρα που τα ασφαλιστικά σχέδια και άλλα σχέδια υγείας παρέχουν το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Μόνο η σωστή και ολοκληρωμένη αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα αναδείξει τις πραγματικές δυνατότητες του Δημοσίου τομέα, αναφέρει ο Σύνδεσμος, καλώντας την Κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ΣΑΕΚ διαφωνεί με το προωθούμενο μονοπωλιακό μοντέλο του ΓεΣΥ και την φιλοσοφία του, καθώς δεν εξυπηρετεί τον πολίτη αλλά αντίθετα τον εγκλωβίζει. Τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται στην προσπάθεια εφαρμογής του κάνουν ολοφάνερο το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990 χρειάζονται επανεξέταση και εκσυγχρονισμό, επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Είναι καιρός να δούμε με ωριμότητα και χωρίς δογματισμούς, μέσα από ένα σωστό δημόσιο διάλογο, ποιό είναι εκείνο που πραγματικά εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο σήμερα, καταλήγει ο ΣΑΕΚ.

 

Λευκωσία, 21 Ιανουαρίου 2016

 


Copyright ©2021 Insurance Association of Cyprus. Design by INBOX DESIGN CONSULTANTS